MIRANDA SMIT-VAN KEULEN

Mijn passie is kleur geven aan moeilijke momenten en praktische handvatten ontwikkelen om ruimte te geven aan de verhalen van kinderen bij moeilijke onderwerpen. Ook bij overlijden, verdriet en ziekte voegt kleur iets extra’s toe.

Creativiteit en iets voor een ander willen betekenen zijn voor mij vaak onlosmakelijk met elkaar verbonden. De combinatie van creativiteit en hulpverlening vond ik terug in mijn studie Creatieve Therapie. Door middel van deze studie, het denken in mogelijkheden en goed luisteren naar anderen ben ik de afgelopen jaren op zoek geweest naar zingeving; Op welke manier kan ik anderen helpen met mijn ontwerpen en ideeën.

Een aantal jaar geleden begon ik met het ontwerpen van de Moppies, dieren uitgevoerd in geabstraheerde vormen en heldere kleuren.
Na de stille geboorte van een buurmeisje zocht ik naar een manier met de Moppies kleur te geven aan dergelijke ingrijpende situaties. In 2014 mocht ik voor Crematoria Twente twee opstellingen leveren voor kinderuitvaarten. Deze opstellingen zijn flexibel inzetbaar en worden in verschillende ruimtes gebruikt. Moppie-olifant Molle en Moppie-vlinder Missie staan centraal in de ontwerpen. Zij zijn te zien op het scherm, het baarkleed en op de bijbehorende kaars. Na afloop van deze opdracht bleek dat ik een uniek concept bedacht had. Naar aanleiding daarvan heb ik mij de afgelopen jaren verder gericht op kleur bij kinderuitvaarten. Wat ik wil laten zien is dat een kinderuitvaart kleur mag krijgen en persoonlijk gemaakt kan worden door de ruimte, waar het afscheid plaats vindt, aan te kleden in de sfeer van een kinderkamer.
Het verdriet van het afscheid nemen van een kind kan daarmee een beetje verzacht worden.

Ook leerde ik Wereldlichtjesdag kennen. Aangezien dit in Enschede niet werd georganiseerd ben ik in 2013 samen met Bianca Fabricius begonnen met de plaatselijke organisatie van deze wereldwijd bekende herdenkingsdag voor overleden kinderen.

Tijdens diverse uitvaartbeurzen kwam ik in gesprek met verschillende professionals die met kinderen werken. Daaruit werd duidelijk dat er vraag is naar praktische handvatten om kinderen te begeleiden of te betrekken bij afscheid en ziekte. De eerste ideeën om kleur te geven aan kind en afscheid werden ontwikkeld.

Begin 2016 leerde ik Amber kennen. Zij was toen 5 jaar en had leukemie.
Via de verhalen van haar opa en oma die bij mij in de straat wonen hoorde ik over haar strijd tegen deze vreselijke ziekte.

Om Amber te steunen maakte ik een kussen voor haar met de afbeelding van Moppie-vlinder Missie omdat ze veel van vlinders amber-met-kussenhoudt. Het kussen lag achter haar rug in het ziekenhuis bij de laatste behandelingen. Op de terugweg in de auto lag ze samen met haar knuffels heerlijk onder het grote kussen te slapen. En ook thuis op de bank lag het kussen altijd dicht bij haar.
Ik hoorde van haar moeder hoeveel steun dit kussen haar heeft gegeven. Zelfs nadat ze genezen verklaard is pakt ze het kussen er meteen bij wanneer ze bijvoorbeeld griep heeft.

Naar aanleiding van deze indrukwekkende ervaring ontwikkelde ik met deMoppies.com de Moppie-Kussens met Karakter. Vier kussens met elk een eigen karakter en bijbehorend verhaal. Deze kussens worden ondersteund door een pedagogisch plan. Dit zijn verhalen, praktische handvatten en tips waarmee kinderen op een vertrouwde manier met emoties leren omgaan tijdens een ingrijpende situatie.
Dit concept is eind 2017 gelanceerd, in samenwerking met Twente Move2Social.

Kinderen in het hospice

In 2018 mocht ik, in samenwerking met het Vredehof Donatiefonds, een aantal Moppie-Zitjes leveren aan hospices binnen de regio van Vredehof.
De ervaringen zijn zeer positief, zelfs nog mooier dan ik zelf had kunnen bedenken. Lees hierover meer in het blog Samen troost geven aan kinderen in het hospice.

Wil jij ook samenwerken om kleur en troost te geven aan kinderen bij afscheid en/of ziekte, op een manier die bij past bij jouw organisatie?
Ik denk graag met je mee. info@kunstvanherinnering.nl

Miranda Smit-van Keulen

Wil je weten wat Tante Till met Kunst van herinnering te maken heeft?
Lees het blog over Kunst van herinnering en Tante Till. 

Menu