Passie portret; Stichting Kledingbank Enschede

Begin april, de eerste mooie dagen in het voorjaar. Droog en warm genoeg om buiten te kunnen schilderen.
Stichting Kledingbank Enschede zocht een kunstenaar die belangeloos een buitenschildering zou willen maken om beter zichtbaar te zijn.Passie-portret-Keldingbank-Enschede-2
Na een inspirerend gesprek met de coördinatoren kwam ik tot het ontwerp van een boom waar verschillende kledingstukken in hangen. Aan de onderkant staan schoenen en boven in de boom ligt een stapel gevouwen shirtjes. Door de eenvoudige vormen en heldere kleuren een herkenbaar beeld voor iedereen. Het nieuwe logo, met kledinghanger, hangt ook in de boom en dat maakt het ontwerp helemaal persoonlijk.

Passie-portret-Keldingbank-Enschede-1De oorspronkelijk groene buitendeuren zijn door schilder Danny Roovers wit geschilderd. Deze lichte achtergrond laat de schildering beter uitkomen.
Het is prachtig, zonnig voorjaarsweer, heerlijk om naar buiten te gaan. Maar de deuren voor de buitenschildering staan in de schaduw en op de tocht dus het is een koud plekje. Onder mijn schilders overal draag ik mijn dikke winterjas en ik ben blij dat ik 2 paar sokken aan heb gedaan. Wanneer het ook nog begint te waaien doe ik mijn capuchon op, zo koud is het.

Maar de reacties zijn hartverwarmend. Gedurende de dagen dat ik sta te schilderen komen de medewerkers af en toe even kijken. Elke keer zijn ze weer enthousiast over de vorderingen. Ook mensen die kleding komen brengen nemen een kijkje en van een afstandje kijken enkele klanten ook mee.

Waar ik ook warm van word is de passie van de medewerkers die de kledingbank draaiend houden. Tijdens de (heerlijk warme) thee in de keuken hoor ik verhalen van de betrokken vrijwilligers. Liefdevol en gedreven zorgen zij dat geschikte kleding bij de juiste mensen terecht komen.
“We hebben vanmiddag een jong stel. Hebben we kleding in de juiste maten klaar hangen?”
“We hebben een tekort aan spijkerbroeken en herenkleding. Iemand een idee hoe we aan meer kleding kunnen komen?”

Sinds kort is er extra ruimte beschikbaar waardoor er nu een speciale kinderafdeling is. Kinderen die via de kledingbank hun kleding krijgen gaan nooit gezellig de stad in om te shoppen. De beleving van het winkelen kennen deze kinderen vaak niet. Bij de kledingbank kunnen de kinderen wél gezellig shoppen met het hele gezin.

kleurplaat-Kledingbank-Enschede

Kleurplaat Kledingbank Enschede

Om daar bij aan te sluiten heb ik het ontwerp van de buitenschildering omgezet in een kleurplaat.
Daarnaast heeft de kinderafdeling meer kleur gekregen met Mabs de pauw en Molle de olifant van deMoppies.com (Er mag niet geschilderd worden op de muren dus we hebben het op deze manier op kunnen lossen.)

Vrijdag 19 mei 2017 bestaat stichting Kledingbank Enschede 5 jaar.
Wat doet de Kledingbank dan precies? Op de site staat het mooi samengevat:
“Inzamelen en doorgeven van goede herbruikbare kleding, schoeisel en textiel aan mensen die het niet (meer) kunnen betalen.”

De afgelopen weken heeft het team met het bestuur hard gewerkt om beter zichtbaar te worden en alle ruimtes opnieuw in te richten. En er is een nieuwe logo gemaakt. De heldere kleur rood komt terug op de buitenkozijnen. Zelfs de bel op de nieuwe balie is knalrood.

Ik ben blij dat ik ook kleur heb mogen geven aan deze belangrijke stichting. Ik hoop dat ze nog jaren met genoeg kleding, middelen en enthousiasme mensen dit waardevolle werk mogen doen.

Miranda Smit-van Keulen
Kunst van herinnering
Miranda Schildert